2011. október 25., kedd

Tanítás az embertársainkkal való megbékélésről...


Ha úgy érzed, hogy van olyan ember a környezetedben, akivel kapcsolatban negatívan érzel, itt az ideje, hogy átminősítsd, felfényesítsd! Mostantól kezdve már nem tud a Fény felé tovább menni az az ember, aki ilyen terheket cipel. Engedd el a negatív érzelmeidet, mint folyómeder a vízcseppeket!
A legtöbbször a munkahelyünkön, ritkábban a rokonságban vagy a szomszédságban, de mindenképp a közelünkben található "nehéz emberek" ugyanolyan, előre meghatározott részei a sorsunknak, mint az életünk örömteli, jelentős eseményei. Nem véletlenül, hanem okkal és céllal vesznek körül minket. Az ok legtöbb esetben nem ebben az életünkben keresendő, a cél azonban igen: hogy megtanuljuk a szelidítés művészetét.
A "nehéz emberek" számunkra - de sokszor az ő számukra is - érthetetlen módon, erős negatív érzelmeket táplálnak felénk, valamiféle nagyon mélyről jövő, zsigeri rosszindulat, irigység, féltékenység formájában, és ez sokszor ellenséges szóbeszéd elindításához vagy konkrét, rosszindulatú cselekedetek elkövetéséhez is elfajulhat, ami hasonlóan negatív reakciókat válthat ki belőlünk. Mindazonáltal, tévútra vezet a sértett egó önérzete, dühe, bosszúvágya ilyenkor... 
Nincs semmi, ami jobban öli a lelket, mint a tartós ellenségeskedés, a másik semmibevétele, a háttérben vagy nyilvánosan történő gyűlölködés, a megszégyenítés és az erőszak minden formája. A lecke ilyenkor épp abban áll, hogy képesek vagyunk-e ebben a helyzetben is megőrizni a nyugalmunkat, empátiával nézni a másikra és meglátni benne az önértékelési zavarokkal és félelemmel teli, szeretetre vágyó, esendő embert.
Képesek vagyunk-e akár egyetlen pillanatra is beleérezni magunkat a másik helyzetébe, félelmeibe, fájdalmaiba? Képes vagy-e megérteni, hogy az ellenséged tettei leginkább őróla szólnak, és nem arról, hogy te ki vagy most?
Rosszul áll a dologhoz, aki méricskél, és azt adja, amit kap. A lényeg éppen ebben van: akiből ilyen erős érzéseket vagy képes kiváltani - még ha azok negatívak is -, azt az Élet a kezedbe adta, és csakis rajtad múlik, hogy halálos ellenségedet vagy a legmegbízhatóbb szövetségesedet formálod-e belőle!
Ha le tudod győzni magadban az ellenállást, át tudod alakítani a hozzáállásodat, el tudod engedni a haragot, és meg tudsz bocsátani a másiknak, már azzal is csodálatos változások kezdődnek az életedben, figyeld csak meg ... Ha viszont oda is el tudsz jutni, hogy szeretetet vagy képes sugározni felé, sőt, le tudod ültetni őt egy őszinte, jóindulatú beszélgetésre, ezáltal lehetőséget adva arra, hogy jobban megismerjétek egymást, és hogy a szereteted melegét egészen közelről megérezhesse, akkor még nagyobb csodában lesz részed: az ellenségedet a magad oldalára állítva, a legelkötelezettebb híveddé teszed, és a te saját erőd korábban elképzelhetetlen mértékben megnő!
Az emberiség történelmében a legismertebb példa erre a keresztényeket tűzzel-vassal üldöző Saulus megszelidíttetése volt a damaszkuszi úton, aki aztán Paulusként - Pálként - Jézus legelkötelezettebb tanítványaként, a kereszténység egyik legnagyobb alakjává vált. 
Azt mondod a te ellenséged nem szelídíthető? De igen, ha emberből van; próbáld csak ki!
Nincs a világon nagyobb erő a szelídségnél, ha sugárzó, önzetlen szeretet, békevágy, mély emberismeret és határozottság motiválja.
 by Gabriella Solti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése