2011. december 5., hétfő

Türkiz

szerkesztés alatt...előzetes:

A türkiz a porózus kövek közé tartozik, nem bírja a közvetlen napsugárzást, hatására kifakul, törékennyé válik. A türkiz a Mérleg, Nyilas, Vízöntő és a Halak csillagjegyekhez van hozzárendelve. A torokcsakra egészséges működésére is hatással van a türkiz. A türkiz színe: halványkék – halványzöld, égszínkék, kékeszöld, almazöld, többnyire barna vagy fekete foltokkal, átlátszatlan. A kék színe a réztartalomtól, a zöld a két vegyértékű vastól és a krómtól függ.
A türkizekben gyakran előfordulnak sötét színű erezetek, amelyet mátrixnak neveznek. Ez az idegen anyagok beépülése az ásványba. A türkiz egyesíti az Eget és a Földet, a szellemet és az anyagot. Magába szívja a kozmosz építő és gyógyító energiáit. Óvatosan bánjunk vele, hogy a türkiz ne legyen kitéve nagyobb hőhatásnak, erősebb napsütésnek, ne érintkezzen savakkal, lúgokkal, mert elveszítheti szép kék színét. A szappanos víz, zsíros, olajos anyagok beleszív A türkiz hatása rendkívül sokrétű, leginkább azonban a torok tájékára és a légutakra van hatással.
Használhatjuk köhögés és hörghurut, torokgyulladás, szamárköhögés, pszeudokrupp, mindenféle tüdőbetegségek, tüdőgyulladás, nyelési zavarok, megfázás, de akár pajzsmirigyműködés szabályozásának szükségessége esetén is.
Rezgése megnyitja a torokcsakrát, ezért a türkizt a beszédhibák (például dadogás) javítására is használhatjuk, de arra is segítségünkre van, hogy megtaláljuk a megfelelő időben a megfelelő szavakat.
Alkalmazhatjuk továbbá fogínygyulladás, fogínyvérzés, vagy ínysorvadás kezelésére.
Hatással van ezenkívül az izületekre és az izmokra, jó inszalaghúzódás,-gyulladás vagy -szakadás esetében, használhatjuk izomláz, izommerevedés ellen is. A türkiz segíti emellett a szervezet méregtelenítését és savtalanítását, így rendkívül jó hatással van a vesére is. Hátráltatja a hólyag vagy vesekövek kialakulását. Használatával felszívódnak az ödémák is.
Segíti a zsírégetést is, ezért jó hasznát vesszük, ha diétázunk. A fogyókúra segítője! A türkiz segít elhatárolódnunk a lelki terhektől. Megszünteti az ingadozó kedélyállapotokat,a félelmet, depressziót, javítja a kedélyt, segít megőrizni energiatartalékunkat. Kimerült állapotban nagy segítséget jelenthet használata. Tisztítja és erősíti az aurát, óv a negatív energiától és rezgésektől. Hajdan a fekete mágia hatásainak kiküszöbölésére használták.
A türkiz helyreállítja a lelki harmóniánkat, erősíti intuíciónkat, s mivel hatására bensőleg megnyugszunk, mélyíti a meditációt is. A türkiz lágy, mégis intenzív fénye egyesíti magában az ég kékjét és a Föld zöldjét. Összeköti a szellem világának inspirációit és nagy ideáljait bolygónk ősi, eleven erejével. Egyszerre ajándékoz meg minket az ég és a Föld bölcsességével.
A türkiz segít abban, hogy szellemi ideáinkat és felismeréseinket, illetve lelkünk érzelmi intuitív tudását kifejezzük és mindennapi életünkbe beépítsük. A türkiz szavainknak nagyobb erőt kölcsönöz. Természetes képessége, hogy magához vonzza a kozmosz pozitív, építő energiáit. A türkiz védelmi kőként is nagy erővel bír. Távol tartja auránktól a negatív rezgéseket. Előfordulhat, hogy oltalmazó szerepe során különösen nagy adag negativitást nyel el. Ilyenkor elváltozik a színe, megcsúnyul. Ebben az esetben a viselése többé nem ajánlatos. A legjobb, ha tisztításra átadjuk a Föld tisztító erejének.
Az ősi hagyomány az erény őrének tartja, azt is mondják, hogy tartóssá teszi a barátságot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése