2011. december 5., hétfő

Citrin






A citrin a kvarc ásvány sárgaszínű, drágakőként használt változata. Középkori eredetű neve, eredetileg citromsárgát jelent.

Színe: a sárgának legvilágosabb árnyalatától a legsötétebbig változhat (átlátszó vagy áttetsző); citrom-, bor-, méz-, arany-, narancs- és barnássárga mind előfordulnak. A ma található legtöbb citrin vörösessárga színű, amit az ametiszt égetésével nyernek, az igazi azonban halványsárga. Egy 1546-os írás szerint: a citromsárga színben fénylő hegyikristályt citrinnek nevezik. A hegyikristályhoz hasonló kristályok általában 10-15 centiméter hosszat érnek el. A színeloszlás sokkal egyenletesebb, mint az ametisztekben; a nem egyenletesen színezett kristályok felhősek. A sötétsárga kristályokban gyenge pleokroizmust észlelhető. A vas színezi. Mohs-keménysége 7.
Hevítve a citrin színe, alacsonyabb hőmérsékleten, általában világosabbá válik, magasabb hőmér­sékleten a kristály megzavarosodik. Rádiumsugárzás a citrint feketésbarnára, Röntgen­sugárzás barnára színezi.

A citrinhez hozzárendelhető  csakrák: elosztó csakra és torok csakra.
Csillagjegyei: a Bika, Ikrek, Oroszlán, Szűz, Skorpió, Bak.
Eleme: a föld és a levegő.


Fizikai hatása:

Főleg a gyomor és a belek problémáin segít. Felfúvódás, teltségérzet, gyomorgörcsök, gyomorhurut esetén alkalmazzák. Hatással van a hasnyálmirigyre, és jó cukorbetegség esetén is. Csökkenti a koleszterinszintet, segíti a szervezet méregtelenítését, tisztulását. Tisztító hatással van a fejbőrre, sőt fejsömör ellen is jó. Erős méregtelenítő hatása is van. Erősíti az izmokat és az immunrendszert. Használják látásproblémák enyhítésére, valamint a csecsemőmirigy és a pajzsmirigy kiegyensúlyozására.

A vörös színű citrin csökkenti az alhasi fájdalmakat, jótékony hatású a menstruációs problémákra és a klimax tüneteire, egyensúlyban tartja a hormonális rendszert.

Hagyományos citrinek különösen ajánlottak a gyermekek esetében az ágybavizelési problémánál, mert erősítőleg hat a gyenge hólyagra és vesékre.

Lelki hatása:

Építőleg hat az idegekre, megszünteti az idegességet. Meleg kisugárzása csökkenti a hidegérzetet. Segít a depressziónál, kedélyjavító hatása van. Erősíti az érzékeny emberek kifejezőkészségét. A célratörő és elszánt embereknek segít a vizsgákat sikerrel letenni. Segíti a koncentrációt és az ellenálló-képességet, erősíti a magabiztosságot. Használhatjuk akaratosság ellen is.

A bőség kövének is mondják. Fokozza az életörömöket, segít stressznél és félelmeknél. Bátorrá, nyitottá, elszánttá tesz. Segít feldolgozni a megrázó élményeket, optimizmusra ösztönöz. Erősíti az önbizalmat és az ötletességet. Elűzi az önpusztítási és öngyilkossági hajlamot és gondolatokat. Jótékony hatással van az auránkra is. Regeneráció és feltöltődés kövének is nevezik, mert vonzza pozitív energiákat magunk felé.

Ajánlott egyedi, különc, fantáziálós, művész, kalandvágyó, elszánt, magabiztos embereknek és különösen azoknak akik szeretik a kihívásokat.

Előfordulása:

Európában a legjelentősebb lelőhelyek a spanyolországi Villas Buenas és Villa Seca, úgyszintén a füstkvarcot is tartalmazó Hinojosa. Egyes spanyol citrinek hevítve a madeira bor színéhez hasonló égővöröses-barnává válnak, e köveket madeira topáz név alatt forgalmazzák. A skóciai Arran barnás vagy füstös sárga citrinjei skót topáz néven ismertek. Találni még Franciaország egyes területein és Oroszorszgban az Ural-hegységnél.

A legtöbb citrin a brazíliai Goyaz és Minas Gerais államokból származik. Színük citrom-narancssárga.

A madagaszkári citrinek színe topázsárga. USA (Colorado), Argentína, India, és még Mianmar (Burma) a főbb előforulási helyek. Délnyugat-Afrikában és Namíbiában is találni még citrineket.

Felhasználása:

Leginkább ékszereket készítenek belőle. A citrin soha nem kerül saját neve alatt forgalomba. Nyers kristályainak sárga kristály a neve, csiszolva nyugati-, cseh-, skót-, spanyol-, madeira-, aranytopáz név alatt ismerik, holott a topázhoz éppen olyan kevés köze van, mint a többi kvarcváltozatnak.

Saját készítésű citrines ékszereim:

Citrin-rózsakvarc-karneol (szerelem és bőség bevonzására)

A nyakláncban és karkötőben itt is megjelenik a citrin a hematit, karneol, borostyán , rózsakvarc mellett

Citrin-borostyán-ametiszt-rózsakvarc

Kislányom kérésére: citrin-türkiz-kalcedon-howlit

Citrin-hegyikristály-ametiszt (egy nagyon "ütős" és erős kövekből készült karkötő)
Splitter köves citrin karkötő, illetve ásványgolyókból készült citrin szett , pici hematittal



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése