2011. december 5., hétfő

Szodalit

A szodalit a IV.Szilikátok ásványosztályon belül a tektoszilikátok (állványszilikátok) alosztályban az önálló szodalitcsoport tagja a csoport névadója. Klórtartalmú nátrium-alumínium szilikát (kémiai elnevezése), melyben az atomcsoportok térhálót alkotnak. Viszonylag magas nátriumtartalma alapján nevezték el. Sokszor tévesztik az azurittal, és a lazurittal. Megkülönböztetése mikroszkópos vizsgálattal lehetséges. Magmás kőzetekben kőzetalkotó, nátriumban dús kőzetek elegyrésze a szienitben gyakori. Kristályai gyakran ikresednek, dodekaéderekben jelenik meg.

 Hasonló ásványok: leucit, analcim, lazulit és a lazurit.

Kísérő ásványok: cirkon, nefelin. szfén, titanit, hematit és barit.

Hozzárendelhető a torok csakra és a harmadik szem csakrához (homlok csakra). Asztrológusok általában, a Nyilas csillagjegyhez és a csütörtöki naphoz rendelik.

Kémiai összetétele:

    Nátrium (Na) =19,0%
    Alumínium (Al) =16,7%
    Szilícium (Si) =17,4%
    Klór (Cl) =7,3%
    Oxigén (O) =39,6%
    Sűrűsége: 2.29 g/cm³
    Keménysége: 6 (Mohs-keménységű)
    Képlete: Na8Al6Si6O24Cl2

Fizikai hatása:

Segít a torokkal kapcsolatos problémáknál, mint pl. torokgyulladás, rekedtség vagy ha valakinek elmegy a hangja. Csökkenti a magas vérnyomást, aktiválja és erősíti a mirigy- és nyirokrendszert. Támogatja a vérkeringést, segít reumánál és javítja a vérellátást. Hatását kifejti az agy hátsó lebenyére is, támogatja a hasnyálmirigy tevékenységét és fokozza az inzulintermelést. A pajzsmirigyen keresztül szabályozza az anyagcserét, ezért különösen a változó korú nőknek használ, ilyenkor alkalmazhatjuk holdkővel együtt. Jó a náthára és gyulladások ellen. A benne lévő alumínium kiegyenlíti a túlsavasodást és segít a testi gyengeségnél. Fokozza a figyelmet és hat a középagyra, az agy hormon- és enzimtermelésére is. Megvéd a röntgen- és egyéb sugárzásokkal szemben. Gyermekeknek is ajánlott, mert a kisugárzása nem olyan erős, mint a hasonló kék gyógyítókőveknek (pl: a lápisz lazuli vagy zafír).


Lelki hatása:

Viselőjét hozzásegíti az érzelmi egyensúly eléréséhez. Nyugtatólag hat és általa sikerül elérni a céljainkat, eszményeinket. Erőt, kitartást és magabiztosságot ad. Különösen az érzékeny embereknek ad több önbizalmat, állhatatosságot és bátorságot. Aktivizálja logikus gondolkodóképességet (így segít a tanulásban is). Már az ókori görögök a művészek kövének nevezték, a művészi és alkotó embereket új művek készítésére inspirálja. Alvás előtt ha a párnánk alá tesszük, elűzi a bűntudatot és a félelmeket.

Egyéb tulajdonságai:

Színei leginkább indigókék, azurkék és többféle kékes árnyalat, de klórtartalma miatt helyenként fehér, szürke színeződéssel. Ritkábban, de  megtalálni rózsaszín és zöld színben is. Sósavban és salétromsavban oldódik, viszont magas hőmérsékleten megolvad. Szodalit követ földdel ajánlott tisztítani és éjszakára hegyikristályok közt feltölteni!

Régen a művészek hordták maguknál, a festők, szobrászok és énekesek. Kapható nyaklánc, nyers kő, marokkő, függő, gömb, obeliszk és piramis formában is.

Előfordulása:

Románia területén Ditró (Ditrau) környékén. A Vezúv vidékén Olaszországban. Németországban az Eifel-hegységben. Jelentős előfordulások vannak Dél-Afrikában, Indiában, Norvégiában, Portugáliában és Ukrajnában. Oroszországban a Kola-félszigeten fordul elő, az Egyesült Államokban pedig (Maine és Arkansas szövetségi államokban) és Kanadában (Ontario államban). Megtalálhatók Bolíviában és Brazíliában előfordulásai.

Magyarországon elkülönült előfordulását nem fedezték fel, bazaltokban megjelenik.

Saját készítésű szodalitos ékszereim:




A sötétebb kék kő a szodalit a csakra nyakláncban

A szívecske melletti kék kövek szodalitok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése