2012. február 22., szerda

Bárcsak kaphatnék valami igazán különlegeset NŐNAP-ra...

...sóhajtunk fel így, mi hölgyek, akik nem nagy dolgokra vágyunk, inkább csak apró figyelmességekre férfitársainktól.

Legyen az egy szál virág, egy tábla csoki vagy akár egy gyönyörű kristály ékszer ... :-)
...lényeg az, hogy érezhessük egy kicsit ezen a napon (is), fontosak vagyunk ! Ha segítségre van szükséged egy egyedi kristályékszer-ajándék megvalósításához, írj nyugodtan , szívesen segítek ! :-)

Néhány gondolat a NŐNAP kialakulásának hagyományáról:


A nőnap a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával (munkavállalásával) kapcsolatos demonstratív nap volt.

A nemzetközi nőnap az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, ami azt a küzdelmet eleveníti fel, amelyet a nők évszázadokon át vívtak azért, hogy a társadalomban egyenlő jogokkal és lehetőségekkel élhessenek, és megbecsültségük a régmúlt időkhöz hasonló legyen. (Háttérben állásuk ugyanis az ősi korokban nem volt jellemző, gondoljunk csak a számos istennőre.)

1857. március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin. 1866. szeptember 3-8. között az I. Internacionálé (hivatalosan: Nemzetközi Munkásszövetség) első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, amely szerint a nők helye kizárólag otthon van.

Az 1899. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén ismét napirendre került a téma: Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, valamint az anyák és gyerekek védelmét, illetve a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben.

1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot február utolsó vasárnapjára, 28-ára igazítva.

A II. Internacionálé VIII. kongresszusán 1910. augusztus 28. és szeptember 3. között határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközi jelleggel nőnapot tartanak. A határozatot a kongresszus elfogadta, de a megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés.

1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg Európában először a nemzetközi nőnapot.

1917. március 8-án (a juliánus naptár szerint február 23-án, azaz február utolsó vasárnapján) Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később - nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására - II. Miklós cár lemondott, és polgári kormány alakult, amely szavazójogot biztosított a nőknek.

Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, amely a világ legtöbb országában március 8-a. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon.

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-diktatúrában a nőnap ünneplése kötelezővé vált. Az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnap 1948-tól szovjet mintára március 8-ára esik. A nőnap Magyarországon is elvesztette már az eredeti hangulatát és gondolatiságát, helyette a virágajándékozás került előtérbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése