2012. január 27., péntek

Bálint nap vagy Valentin-nap, ünnepeljük-e?

A magyar néphagyomány Bálint napja (rövid történeti áttekintés)

Február 14-ét szerelmesek napjaként Magyarországon csak 1990-től ünneplik. Bálint napjához időjóslás is tartozott. Azt tartották, ha hideg, száraz idő van ezen a napon, akkor jó lesz az évi termés.
Ki volt Valentin? Nem könnyű válaszolni erre a kérdésre. Az egyik könyvben azt olvashatjuk, hogy két Valentin volt, kiknek történetéből egy legenda született, mások vitatják, hogy ketten lettek volna, egyes források viszont három Valentinről beszélnek. Íme néhány a különböző történetekből: 

- Valentin római pap volt, aki Claudius császár üldöztetése alatt vértanúként halt meg i. sz. 269-ben vagy 270-ben. Valentin Terni püspöke volt, aki Rómában halt meg vértanúként.
- Valentin fiatal keresztényként élt a keresztény vallás üldöztetése idején. Hitéért elfogták és börtönbe zárták, majd halálra verték 269. február 14-én. Amíg börtönben volt a legenda szerint üzeneteket küldött a barátainak: "Ne felejtsétek el Valentint!" és "Szeretlek benneteket!"
- Egy másik történet szerint Valentin pap volt, aki titokban párokat adott össze, ellenszegülve ezzel Claudius császár törvényének, amely átmenetileg megtiltotta a házasságkötéseket.
- Valentint bebörtönözték, mert megtagadta a pogány istenek imádását. A börtönben barátságot kötött a börtönőr lányával. A legenda szerint imájával gyógyította meg a lányt, és kivégzésének napján üzenetet írt neki, amit így írt alá: "A Te Valentinod"

Ez tehát a Bálint nap ünneplésének rövid történeti összefoglalása.
De mit gondolok én erről?

Szerintem a Bálint - nap kicsit hasonlít a karácsonyhoz. Mindkét ünnep estén a szeretetünket szeretnénk valamilyen "tárgyiasult" formában is kimutatni családtagjaink, párunk, barátaink felé. Az "ajándék" a szeretet megnyilvánulásának egy "egyszerű" formája. Sokan Bálint-napkor nem csak szerelmüket, hanem legközelebbi barátaikat, gyermekeiket is "elhalmozzák" mindenféle "szeretet jelképpel". Azért arra gondoljunk, miközben ezt tesszük, nem csak karácsonykor és Bálint-napkor kell a szeretetet kimutatni, hanem az év 365 napján és nem elsősorban helyettesíteni az érzelmeket "tárgyakkal", hanem inkább éreztessük szeretteinkkel , hogy igazán fontosak számunkra, számíthatnak ránk, ott vagyunk , támogatjuk őket az önzetlen szeretetünkkel. Üljünk le velük, beszélgessünk, öleljük át őket. Legyen ott az érzelem...az ajándék csupán egy kiegészítés, apró figyelmesség legyen mindezek mellé, ne PÓTLÉK !

Ha pedig valami különlegességet szeretnétek ajándékozni, ami a megajándékozott személy "személyes segítőjévé" tud válni, magánál tarthatja vagy viselheti egész nap, érezve benne azt a szeretetet, amivel készült és amivel Te átadod, akkor ne felejtkezz el a kristály ékszerekről sem. 

Néhány "szivecskés" ötlet:

A vörös szín mindig is a szeretet-szerelem szimbóluma volt, a karneol pedig az érzékiség/nőiség egyik köve
Rózsakvarc a szeretet, szerelem köve
Rózsakvarc-borostyán-amatiszt szivecskékkel (ha belenézel a borostyán belsejébe, megbabonáz meleg csillogásával)
Rózsakvarc-karneol-citrin szivecskével (ebben is benne van a szeretet és érzékiség)
Dupla szívecskés szépség (rózsakvarccal, borostyánnal, szodalittal , citrinnel , kalcedonnal és ametiszttel)
Egy különleges formavilág (karneol, rózsakvarc,rodonit és hematit szivecskével, mindez a szeretet és érzékiség jegyében)
Karneol-rózsakvarc-ametiszt-ónix-füstkvarc-kalcedon-hegyikristály egy kis szívecskével és sok tengeri csillaggal
Karneol-rózsakvarc-ónix-borostyán-hematit szívecskével
Ez a szett már Bálint-napi ajándéknak készült egy kollégám kedvesének...rózsakvarc, rodonit, ametiszt és hematit szivecskével, szitakövővel és pillangóval :-)
Csupa szeretet és érzékiség (rodonit,karneol hematittal), huúú, nagyon szép lett :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése