2011. november 4., péntek

Stressz

A stressz eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt.
Mai értelmében azonban jelentése nagyjából „folyamatos feszültség” vagy „tartós idegesség”, mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről. A tartósan fennálló stressz akár komoly egészségkárosodást eredményezhet, mivel gyengíti a szervezet ellenálló képességét.


A stresszkeltő események a következők lehetnek:

- traumatikus események (természeti katasztrófák, ember által okozott katasztrófák, pld.: háború, fizikai támadások) 
- befolyásolhatóság (egy közeli hozzátartozó halála, az elbocsátás és a súlyos betegség)
- próbatételek (vizsgák az iskolában)
- belső, lelki  konfliktusok (függetlenség vagy függőség – szeretnénk, ha valaki gondoskodna rólunk és megoldaná problémáinkat)
- intim kapcsolat vagy magány (párkapcsolati problémák, vagy épp a párkapcsolat hiánya miatt kialakuló belső feszültség)
- együttműködés vagy versengés (a közösségből való kitűnés vagy a közösségbe való beilleszkedés vágyának be nem teljesülése)
- az elfojtott érzelmek, gondolatok, vágyak okozta belső feszültség. 

A stresszkeltő szituációk érzelmi és tüneti válaszokat eredményeznek, úgymint:

- szorongás (félelem, feszültség és a rossz előérzet)
- befelé fordultság , alvászavarok, a trauma újraéledése az álmokban
- ingerlékenység, harag és agresszió (gyakran a harag agresszióhoz vezet)
- fásultság és depresszió, pánikrohamok, pánikbetegség
- étvágytalanság, fokozott anyagcsere és a test zsírkészletének használata vagy éppen falánkság (kóros soványság vagy ennek ellenkezője, súlyos elhízás)
- immunrendszer legyengülése, csökkent ellenálló képesség
- hajhullás
- menstruáció megszűnése vagy zavarok a havi ciklusban
- különféle fizikai betegségtünetek megjelenése.

10 egyszerű, hatékony (és ráadásul olcsón kivitelezhető!) jó tanács stressz esetén (azt hiszem, itt többen Magatokra fogtok ismerni, mert mindig van kifogás, miért ne tegyünk így):


1. Először is a legfontosabb az, hogy fogadd el, senki, még te sem vagy tökéletes
A lakás szinte mindenhol „szalad”, mindenhol előfordul, hogy a gyerek rosszul tanul, vagy pimasz, hogy a férj nem eléggé kedves… Barátkozz meg ezzel a ténnyel, és ne gyötörd magad halálra, mert ne adj’isten, nem vagy tökéletes szerető, társ, barátnő, anya, vagy feleség.

2. Tűzz ki önmagad elé reális célokat!
Vedd tudomásul, hogy a nap mindössze 24 órából áll, és nem lehet mindent elvégezni ez alatt az idő alatt.

3. Légy egy kicsit önző!
Naponta lopj magadnak legalább egy fél órát, amikor kizárólag csak a saját kedvteléseidnek élsz, amikor olvasol, sétálgatsz, kirakatot nézel, vagy egyszerűen csak a lábadat lóbálod (az én esetemben ez az időszak az a kétszer 50 perc, amit autóban, egyedül , utazással töltök és gondolataimba tudok mélyedni :-)

4. Ne túlozd el a dolgok jelentőségét!
Ha ismerősöd nem vesz észre az utcán, vagy nem fogadja köszönésedet, ne gondold rögtön azt, hogy az illető utál. Fel se vedd az ilyen, csip-csup dolgokat! Az illetőnek valószínűleg egyszerűen csak rossz napja van, vagy túl szórakozott (volt már, hogy az én szememre is vetették ismerőseim, hogy szinte beléjük botlottam, mégsem köszöntem...hát van ez így...kicsit elgondolkodtam valamin és a külvilág megszűnt létezni néhány percre...:-)

5. Általában lassulj le!
Járj, beszélj, vezess egy kicsit komótosabban, hidd el, minden megvár, igazán elkésni sehonnan sem lehet...:-)

6. Igyál sokkal kevesebb koffeintartalmú italt és táplálkozz rendszeresen!
Egyél sokszor (napi 5-6 alkalommal), de mindig csak keveset. Nem árt, ha tudod, hogy a rendszertelen étkezés felelős a szervezet alacsony vércukorszintjéért, ami viszont hosszú távon állandó kimerültségérzetet okozhat (hát igen, ezt én is megtapasztaltam ...) Ha szereted a kávé ízét, azért napi 1 csészével  belefér... :-)

7. Szeresd jobban önmagad!
Törekedj arra, hogy több olyan dolgot tegyél, amit szeretsz, mint amit nem. Ha a lakás kitakarítása és a barátnőd meglátogatása között kell választanod, lelkiismeret furdalás nélkül válaszd az utóbbit!

8. Szervezd meg jobban az életedet!
Dobj ki minden felesleges kacatot, viszont raktározz elengedő mennyiséget a minden nap használatos, és éppen ezért bosszantóan hamar elfogyó dolgokból. Nevezz ki állandó helyet a kulcsaidnak, a számláknak, és a fontos iratoknak.

9. Aludj többet!
Fáradtan, kialvatlanul még esélyed sincs arra, hogy legyőzd a stresszt.
  
10. Számolj el 10-ig, mielőtt felrobbansz...
Ha valaki mégis felidegesítene, mielőtt kiabálni kezdenél, számolj magadban tízig, vagy vegyél mély lélegzeteket. Meglátod, még egy ilyen pofonegyszerű trükk is csodákat tesz ... :-)

Kristály segítőink stressz esetén:

...és végül, de nem utolsósorban van néhány olyan kristály, ami ékszerként Magadon viselve vagy marokkőként zsebedben hordva segíti csökkenteni a stresszt és annak hátrányos következményeit.

A következő kövek közül válogathatsz hangulatod, színvilágod, kedved szerint:

- ametiszt
- hegyikristály
- füstkvarc
- fluorit
- turmalin
- magnezit
- citrin
- tigrisszem
- holdkő
- kalcit
- csaorit
- nappirit
- lápis lazuli

stb.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése