2011. november 21., hétfő

Cukorbetegség

Napjainkban sajnos az egyik leggyakoribb népbetegség a cukorbetegség (diabetesz), ami a magyar lakosságnak is mintegy 10 %-kát érintő probléma.


Két típusa van:

- 1-es típusú (ún. fiatalkori cukorbetegség), amikor a szervezetben valamilyen traumatikus lelki élmény, autoimmun betegség , esetleg vírus vagy genetikai okok  következtében teljes inzulinhiány lép fel és a beteg normális cukoranyagcseréje csak inzulin adagolása mellett tartható fenn. Ha nem jut a szervezetbe elegendő inzulin, akkor a táplálékból felvett szénhidrát vércukorrá alakul , de a vérben marad, így emeli meg a vércukor értéket. Súlyos esetben a teljes inzulinhiány kiszáradáshoz, kómához is vezethet.
Tünetei: sok vizelet , fogyás, szomjúság.

- 2-es típusú (ún. időskori cukorbetegség - sajnos ma már ez a típus egyre fiatalabb korosztályokat is érint!), amikor van inzulintermelés, de csökken annak hatékonysága, emiatt a táplálékból felvett szénhidrátok vércukorrá történő átalakulás után szintén nem tudnak a sejtekbe eljutni (a sejtek nem képesek felvenni a cukrot), így újra csak a vércukor érték megemelkedése lesz a következmény. Okai között szerepel a stressz, elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség a családban, táplálkozási problémák. Kezelése a hagyományos gyógyterápiák esetében diétával, gyógyszerekkel, inzulin adagolással történik.
Tünetei: fokozott szomjúság, fogágybetegségek kialakulása, szem-és veseproblémák, bőrszárazság-és viszketés, nehezen gyógyuló sebek.

Jelen írásomban elsősorban a 2-es típusú cukorbetegség kristályterápiás és egyéb alternatív kezelési módjait mutatom be.

Mi az, amit megtehet önmagáért egy cukorbeteg?

- egészséges táplálkozás , aminek részét kell, hogy képezze a állati fehérjéket nélkülöző diéta, ill. természetes, minél kevésbé feldolgozott élelmiszerek fogyasztása . A túlzott állati fehérje fogyasztás a szövetek elzáródását okozza, ami hozzájárul ahhoz, hogy a sejtek nem tudják felvenni a megfelelő működésükhöz szükséges cukrot, úgy is mondhatjuk, a "hozzáférés le van tiltva".

- a szervezet, test alapos és rendszeres méregtelenítése. Szervezetünk az elfogyasztott sok "műtáplálék" hatására "szemétlerakó" hellyé vált, dugig van méreganyagokkal. Ezek eltávolításának néhány hatékony módszere: évente ismétlődő gyógynövényes kúrák, rendszeres gyógyhatású böjtök, rendszeres sós vízben fürdés, szaunázás, béltisztítás, nagy mennyiségű, jó minőségű ivóvíz fogyasztása (pld. kristályvíz!). A méregtelenítés részeként minél kevesebbszer fogyasszunk tehéntejet, mivel abban egyre kevesebb a normál enzim, helyette rengeteg antibiotikumot tartalmaz. Lehetőség szerint kerüljük, de legalább korlátozzuk a fájdalomcsillapítók, altatók, erős gyógyszerek, alkohol, dohányáru, kávé, édesség fogyasztását.

- mentális méregtelenítés , olyan konfliktusok, helyzetek feldolgozása, elengedése, melyek "megmérgezik" életünket (stressz, idegeskedés, veszteség, bánat, bűntudat, félelem, rossz lelkiismeret stb.) A cukorbetegség kialakulásában fokozott szerepe lehet annak, hogy bizonyos élethelyzeteket, személyes veszteségeket, lelki problémákból adódó keserűséget nem tudunk feldolgozni. Továbbá nehezen engedjük át magunkat annak az állapotnak, hogy szeretetünket ki tudjuk mutatni , tudjunk önmagunkat szeretni , elfogadni vagy mások szeretetét beengedni az életünkbe. Ha ezen tényezőket felismerjük és lelki síkon teszünk azok megoldása érdekében, akkor már sokat tettünk a mentális méregtelenítésért.

- rendszeres testmozgás : tudom elcsépelt frázisnak tűnik ez a kijelentés , viszont már napi fél órás intenzív sétával vagy 20-30 perces aktív "szobabiciklizéssel" is javulnak vércukor értékeink. Tehát mozduljunk meg ! :-)

- diabetológus szakember által ajánlott diéta betartása , ami nem jelenti, hogy minden "finomságról" le kell mondanunk. A modern konyhatechnológia és a rendelkezésünkre álló széles alapanyag-paletta már változatos táplálkozást tesz lehetővé a mindennapokban is. Néha pedig "engedjünk a csábításnak" egy kicsit: egy gombóc fagyi a nyári melegben, esetleg könnyű, habos sütike még nem okoz helyrehozhatatlan problémákat és így legalább nem vágyakozunk annyira a "tiltott dolgok" után ... :-)

Kristályok, melyek segíthetnek:

Cukorbetegség állapotának javítására:

Borostyán: azokban az esetekben segít leghatékonyabban, amikor a betegséghez súlyfelesleg , elhízás vagy folyamatos flusztráció társul. A borostyán elősegíti, hogy felszabaduljunk a gondjaink alól és előmozdítja a mindent átható derűs hozzáállást.

Kalcedon: a cukorbetegség korai fázisában serkenti az inzulintermelést és tisztítja a szöveteket. Segít enyhíteni számos kísérő tünetet, mint a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyzavarát, a bőr-és nyálkahártya panaszokat, a magas vérnyomást és látásromlást. Segít továbbá megérteni és megoldani azokat a konfliktusokat, amelyek a betegséget okozták. A kék és rózsaszín kalcedon a legalkalmasabb erre a célra.

Citrin: serkenti az inzulintermelést, így módon segít a betegség valamennyi tünetén és hatásán. Növeli a meglévő jólét-érzést és segít "megédesíteni" az életünket.

Óceánjáspis: serkenti az inzulintermelést, a szövetek tisztulását és regenerálódását, szabályozza folyadékháztartást. Elősegíti az állapotért felelős konfliktusok felismerését és feldolgozását.

Fenti kövek alkalmazási lehetőségei:

Helyezzünk vagy ragasszunk egy kristályt az előbbiek közül pontosan a hasnyálmirigyre és hosszan hagyjuk ott. Alkalmazhatunk nyers követ vagy marokkövet is.
Készíthetünk fenti kövekkel kristályvizet is, melyből naponta kb. 1 pohárral (200-300 ml) fogyasszunk el , apránként kortyolgatva.


A fentiekben ajánlott méregtelenítéshez a következő köveket használhatjuk:

Óceánjáspis: ezek közül leginkább azok, melyek túlnyomórészt zöld színűek. A fenti hatásokon túl a szervezetet méregteleníti, segít eltávolítani a salakanyagokat.

Krizopráz: nikkeltartalmú kalcedonféle, mely segít megtisztítani a szöveteket, ill. segít a méreganyagok májon és nyirokrendszeren keresztüli kiválasztásában. Lelki síkon felszabadít az erőfeszítés, bánat és aggodalmak alól.

Kék kalcedon: szintén javítja a méreganyagok eltávolítását a nyirokrendszeren és vesén keresztül. Lelki síkon könnyít a stresszen, nyomasztó konfliktusokon, bánaton. Megvilágítja a problémát, bizalmat nyújt.

Peridot: a szövetek megtisztítását serkenti (a salak-és méreganyagok kiürítését és azok májban történő feldolgozását). Nagyon erős a hatása, így néha heves fizikai reakciókat okoz, valamint az érzelmileg eltárolt bosszúságok és mélyen gyökerező flusztrációk kiáradását okozhatja. Ezért ezt a követ csak azok alkalmazzák, akik fizikailag és mentálisan is stabilak és alapos tisztítást akarnak.

Zöld turmalin: a salakanyagoknak a szövetekben, idegekben vagy ízületekben való lerakodása által okozott degeneratív folyamatok esetében hatásos. Elősegíti a tisztulást, a salakanyagok kiválasztását. Lelki téren türelmet, nyitottságot, őszinteséget és nyíltságot ad.


Méregtelenítéshez használható kövek alkalmazási módszerei:

Viseljük őket karkötő, nyaklánc vagy nagyobb medál formájában hosszabb időn keresztül. Helyezzünk vagy rögzítsünk egy turmalin kristályt a májra , akár egész éjszakára. Készíthetünk ezekkel a kövekkel is kristályvizet, amiből naponta 1 pohárral (200-300 ml), apránként kortyolgassunk el (kivéve krizopráz, abből max. 20-100 ml/nap fogyasztása javasolt csak).

A diabetesz az egyik legnehezebben gyógyítható tünet (ne is nevezzük inkább betegségnek!), ezért ha a fentiekben bemutatott kristályok és egyéb módszerek segítségével vércukor értékeink normalizálódnak, javulnak, csökkenthetjük inzulinadagjainkat, máris nagy lépést tettünk a tünetmentesség elérésének útján. De soha ne feledjük, a kristályok önmagukban nem alkalmasak a cukorbetegség kezelésére, csupán kiegészítő terápiaként alkalmazhatóak az állapot javítására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése