2012. március 20., kedd

Holdkő

Hozzárendelhető csakra:  nemi csakra, torokcsakra
Csillagjegyei: Rák, Bak, Halak
Színe: színtelen, sárga, átlátszó, bézs, rózsaszín, zöld, szürke, kék finom árnyalataiban ezüstösen derengő, alig átlátszó, fehér karcú, selymes fényű
Ásványtani besorolása: a földpátcsoportba tartozó kálium-alumínium-szilikát összetételű kő. Mk.: 6-6,5.
Lelőhelyei.: India, Brazília, Burma, Madagaszkár, Srí Lanka, Ausztrália, USA, Tanzánia.

A holdkőnek lágy, harmonikus rezgése van. Ezért ne tegyük a napra, hanem a Hold fényével töltsük fel.



Gyógyhatása:

A holdkő a legismertebb kövek közé tartozik, hatása széleskörű. A női oldalhoz sorolják. Külleme és kisugárzása a férfiakat kevésbé érinti meg.

Testet és a lelket egyaránt harmonizálja.

Testi szinten:

A hormonháztartással közvetlenül, vagy közvetve összefüggő problémák mindegyike orvosolható a holdkő segítségével.
Kiegyenlíti a hormonháztartást, serkenti a petefészek működését, növeli a termékenységet, egyaránt kezelhetők vele a menstruációs zavarok és a klimaxos problémák
Ajánlott azoknak, akiknek fájdalmas menstruációjuk van, ilyenkor a ciklus előtt öt nappal vegyék magukhoz. Mivel a holdkő szabályozza a hormonháztartást, elősegíti a petefészek ösztrogén- és tesztoszterontermelését. Nemcsak azoknak segít, akiknek rendszertelen a havi vérzése, hanem a változókorú nők is bizalommal fordulhatnak hozzá, ilyen esetben ajánlott az összes mirigyre holdkövet tenni, hatásos lápisz lazulival együtt.
Harmonizálja a női szervek működését, nemcsak a petefészek bajainál, a női nemi szervek rákjánál, cisztánál, terméketlenségnél gyógyít, hanem a terhesség ideje alatt is elősegíti a tejképzést, megkönnyíti a szülést és az azt követő időszakot.
A nyirok- és pajzsmirigy-mellékcsakra legfontosabb köve, a mirigyrendszer összehangolója. A korona-csakrán át hat a tobozmirigyre; a harmadik szemen pedig az agyalapi mirigyre és a közép agyra; megakadályozza a vízfejűséget; a torok-csakrán át a pajzsmirigyre, a szív-csakrán át a csecsemőmirigyre, a napfonaton át a hasnyálmirigyre hat, ahol segíti a cukor-szénhidrát anyagcserét és támogatja az inzulin termelést, beállítja a megfelelő vércukorszintet. Támogatja a vér tápanyagellátását, segíti az emésztést, hatásos hasi- és gyomorpanaszoknál, gyomorfekélynél, serkenti a lép működését, segít a bélbetegségnél, az emésztésnél, és a súlyos soványságban szenvedőknek. A holdkő segítségünkre lesz a nyirokmirigy daganatainál, pozitívan befolyásolja a nyirok működését, hogy a szövetek közt ne halmozódjon fel a szövetnedv, vagyis ne keletkezzen ödéma. A torok-csakrán át a kék topázzal együtt pajzsmirigyre jó hatású, általa szabályozza a növekedést.

Hatással van a csontozatra is, rendszeres használatával megelőzhető a csontritkulás.
Hosszú láncként a nyakban, a csontokat és az ízületeket tartja karban, gyógyító hatású a tarkómerevségnél és a csigolyák megbetegedéseinél. Alkalmazzuk bármilyen makacs fekély, felfekvés esetében, égési sérüléseknél, vágott sebnél - segíti a gyorsabb hegedést. A szervezet méregtelenítésére igyuk az elixírjét. Alkalmazzuk a rákos betegségek kezdeti állapotánál, ajánlott a Hold hatására kiváltott betegségekre is (holdkórosság, asztma, epilepszia).
Hormonális hajhullás ellen is alkalmazhatjuk.
Egyenletesebbé teszi és javítja a nyirokkeringést, ezért a nyirokutak elzáródása, vizenyő, vagy végtagdagadás esetében is segíthet.

Lelki szinten:

A holdkő nyugtató hatású, akár irracionális félelmekről, tébolyról, skizofréniáról vagy tévhitről van szó.
Sokan panaszkodnak újhold vagy telihold idején alvás- vagy vizelési zavarokról, izgatottságról. Ilyenkor egy holdkövet ajánlott a párna alá tenni. Az éjszaka a tudattalan ideje, a holdkő segít, hogy felismerjük tudattalanunk üzenetét. Emlékeztet álmunkra, megmutatja érzelmi konfliktusainkat.
Nem csak a belső fejlődésünket segíti, hanem erősíti intuiciónkat is, segítségével felélednek és szilárdabbá válnak médiális képességeink.
A holdkő egyensúlyban tart, oldja a félelmeinket, harmóniát sugároz, feltárja a gyengeségeinket. A felhevült érzelmeinket nyugtatja a hűvös kék sugárzásával. Növeli a jint, a nőies energiát, erő teljesebbé teszi az álmokat, segít isteni önvalónk megtalálásában, megnyitja a tudatunkat, hogy bepillantást nyerhessünk a belső világunkba. A Holdat jelképezi: érzékennyé, érzővé tesz, titkos fényével felszínre hozza az elnyomott érzelmeinket. A holdkő ajánlott a férfias nőknek, a vasszívű férfiaknak, akik úgy gondolják, csak a nők sírhatnak, mert az erősebb nemnek minden érzést ki kell küszöbölnie. Ne feledd, csak az a teljes ember, aki egyensúlyba hozta a férfias és a nőies oldalát. Forduljanak hozzá azok is, akik túlságosan gyakran, minden jelentés nélkül dobálóznak a szeretet szóval, mivel a holdkő a titokzatosságával érzékennyé, türelmessé, nyíltszívűvé, őszintévé tesz. Vedd a kezedbe ezt a selymes fényű követ, nézz bele mélyen! Ne hidd, hogy érzéseid eltitkolhatók! Ismerd fel érzéseid titkát, nézz szembe az árnyékos, változó oldalaiddal, hozd felszínre az elnyomott érzelmeidet, fogadd el a nőies oldaladat!

Érdekességek:

Indiában szerencsekőnek tartják, s így ott szentnek számít. A tojás alakúra csiszolt holdkő Siva jelképe.
Hindi neve condrakanta mani, ami annyit jelent: a Hold fénye. Indiai asztrológusok a Hold erejének pozitív befolyásolására használják ezt a követ. Őseink úgy vélték, a színét aszerint változtatja, hogy a Hold milyen negyedben áll, Így náluk varázskőnek, csodatevőnek számított.
A mágusok szerint az összeveszett szerelmeseket és a házastársakat kibékíti.
Az arabok a családi békét, a gyermekáldást várták tőle, az indiánok a Nagy Istennő köveként tisztelik.
Egyes népek a bőséges terméshozam reményében a gyümölcsfák ágaira holdkövet akasztanak.

A nagyon érzékeny emberek telihold idején tartsák magukat távol tőle, nők a menstruáció idején óvatosan bánjanak az energiájával. Mivel a holdkő a jin energiák megtestesítője, így ezüsttel hordjuk, a belőle készült ékszert óvjuk a szappanhabtól, a vegyi anyagoktól, az ütődéstől.

Az ájurvédikus orvosok évezredek óta gyógyítanak holdkőből készült anyagokkal, a modern gyógykőterápia is nagy tiszteletben tartja, a női betegségeknél nélkülözhetetlen.

Az észak-amerikai indiánok nagymamának nevezik a Holdat, akár a bábát, aki minden szülésnél jelen van.

Saját készítésű holdköves ékszereim:

Holdkő-rodonit-rózsakvarc-hematit

Ebben a karkötőben a golyó ásványok a holdkövek, nőies, finom ékszerek készíthetőek belőle :-)

Ha rendelni szeretnél hasonló szépségeket, írj a kristalyero.blogspot@gmail.com E-mail címre vagy keress meg a Facebook-on ! :-)

3 megjegyzés:

  1. Érdeklődni szeretnék, hogy a holdkő karkötőt lehet hordani állandóan, vagy jobb lenne, ha nem lenne mindig rajtam? Köszönöm, szép napot: Zsu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsanna! A holdkő egy általam nagyon gyengédnek, finomnak tartott kő, mely kiválóan erősíti a női oldalt. Én azt gondolom, jó szívvel ajánlható folyamatos viselésre is, ha az adott életszakaszában éppen ennek az ásványnak a segítségére van szüksége. Ha már nem így lesz, a kő jelezni fogja ezt Önnek és akkor biztosan érzeni fogja, hogy le kell tennie azt egy időre. Baráti üdvözlettel Zsuzsa :-)

      Törlés
  2. Férfiként használhatom e a holdkövet a telihold idején és a használatának van e határa . Pl. 4 db karkötőként jó e a használat módja ?

    VálaszTörlés