2012. augusztus 7., kedd

Vágyaink...

Mi emberek már csak olyanok vagyunk, hogy szeretünk "kategorizálni", hát most én is ezt teszem. Persze ezek a kategóriák nincsenek "kőbe vésve", csupán az én saját véleményemet, meglátásomat tükrözik.

Javaslom, olvasd el soraimat és vond le saját következtetéseidet. Biztosan lesz néhány gondolat, amivel egyet tudsz érteni vagy elültet egy kis magvat elmédben, ami elgondolkodásra fog késztetni.


Vágyak csoportosítása:

1./ EGO vezérelte vágyak:
  • a./ alapvető szükségleteinkhez kapcsolódó vágyak
  • b./ túlzott vágyak.
2./ LÉLEK vezérelte vágyak .

Az EGO vezérelte vágyak közül azok, melyek alapvető szükségleteinkhez kapcsolódnak, számomra a "hasznos" fajtából valók. Amikor ezen vágyak megvalósítására törekszel, tulajdonképpen ezek mozgatják életed egyszerű mindennapjait, akár anyagi , akár érzelmi vonalon:

  • vágysz saját otthonra,
  • egy egyszerű autóra, ami megkönnyíti mindennapi életedet 
  • anyagi biztonságra 
  • vagy éppen boldog párkapcsolatra,
  • gyermekáldásra.
Amikor teszel érte, hogy ezen vágyaidat elérd, akkor pozitív indíttatás van a háttérben és ha megvalósulnak ezek a vágyak, boldoggá teszik életed.
Ha nehézségekbe is ütközöl ezen vágyak megvalósítása során, akkor is igyekszel és teszel érte folyamatosan, mert érzed, hogy jó úton jársz és meg fogod kapni kellő időben akár az anyagi, akár az érzelmi segítséget.

Az EGO vezérelte , túlzott vágyak viszont már túlmutatnak ezen.

  • vágysz még szebb, még nagyobb házra, szükségleteidet meghaladó szinten
  • még szebb, jobb, márkásabb autóra, ruházatra, használati tárgyakra
  • felhalmozod a pénzt, mondván "jó ha van tartalék" (ami egy bizonyos szintig érthető is...)
  • birtokolni akarod életed párját, rátelepszel az életére, mondván Te jobban tudod, mi jó neki, megfojtod a "szereteteddel" (szeretet ez igazán ???)
  • gyermekeidet a tulajdonodként kezeled, mert Te keresed meg a pénzt, akkor ők  - amíg Veled élnek - legyenek alárendelt szerepben Veled szemben (milyen "csodás" is tud lenni a szülői szeretet...)
Amikor ezen vágyaid megfogalmazódnak, elsősorban a "mindent birtokolni akarok" érzés munkál Benned. De ha beteljesülnek vágyaid, nem érzel vagy csak rövid ideig érzel " csalóka boldogságot" , inkább a fásultság, kiégettség és "még-még többet akarok érzés" lesz úrrá Rajtad. Már semmi nem elég, elmerülsz önnön EGO-dban.
Ha nehézségekbe ütközöl ezen vágyak megvalósítása során, a düh, harag, esetleg a szenvedés érzése tölt el, mert nem sikerült ...néha agressziót érzel Magadban.

Ismerd fel a kétféle EGO-vágy közötti különbséget!  Szerintem könnyű... és ha már felismerted, meg fogod találni az "arany-középutat" is. Mert ebben a világban szükségünk van az EGO-vágyak beteljesülésére is. De nem minden áron !!! Ez a lényeg!

Ne olyan dolgok és személyek után vágyakozz, amiket vagy akiket valamiért nem kaphatsz meg , hanem azt próbáld megbecsülni és szeretni - vagy akár csak észrevenni - amit vagy akit már megkaptál, ami a Tiéd. 
Ebből (is) fog a boldogságod forrása fakadni.

...és amit én LÉLEK-vezérelte vágyak  alatt értek? Hát igen...

Ezt érzed például akkor, amikor rátalálsz ÉLETFELADATODRA...

Szinte a semmiből tör elő - néha teljesen váratlanul - egy olyan terület vagy tevékenység, amiben önmagadra lelsz.

Vágy ébred Benned, hogy csináld, haladj, tanulj, fejlődj, járd az UTADAT.
Átszövi életed minden pillanatát , mert tudod, érzed, ennek a vágynak be kell teljesednie.. ("Isten akarata" ???)
 Semmi EGO - s érzés nincs Benned.
Nem "kérkedsz" az ÚTON megszerzett tudásoddal. Segítesz másoknak, hogy ők is fejlődhessenek abban, amit Te már tudsz, megtanultál, a Te sajátod.

Édes, kellemesen zsibbasztó bizsergést érzel ott középen, ahol a LÉLEK lakozik a mellkasodban, amikor azzal foglalkozol, ami Neked meg lett írva leszületésed előtt.
Hajt a vágy, de ez egy olyan vágy, ami erőszakmentes. Mély megnyugvást és lelki harmóniát érzel, ha megvalósul, amire vágytál. Megtaláltad a "boldogságod".

Ha nehézségekbe ütközöl nem keseredsz el (bár ha tényleg ez az UTAD, akkor megkapod a segítséget ). Tudod, hogy menni fog, csak más módon kell a dolgokhoz állnod. Nem vagy dühös , elkeseredett és nem kezdesz el belemerülni a csalódottság és szenvedés érzéseibe. Miért is tennéd?
Lélek szinten tudod, neked kell változnod, megtalálnod a helyes ösvényt...

Most csendesedj el néhány percre és gondolt át, amit itt olvastál...milyen vágyak hajtanak?
...és rá fogsz ébredni, hol kell még változtatnod és változnod.

Sok sikert az önmegismerés útján ! :-)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése